Начало
     
Основно Меню
Начало
Мисия
Информация за посещения
За нас
Виртуална разходка
Филиали
Музейни издания
Партньори и дарители
Новини
Образователни програми
Музеен рожден ден
Връзки към други музеи
Контакти
Търсене
Често задавани въпроси
Профил на купувача
Документи за музея
Архив

Националният политехнически музей стартира новия сезон на занятието Семейна събота с „разходка” до полярните райони на нашата планета Земя. В краткото време на презентациите децата, а и техните родители, научиха множество изключително любопитни факти за Антарктика и Антарктида, а така също и за "третия" височинен полюс на земята - връх Еверест. Събитието бе организирано съвместно с APECS-България.

Очаквайте следващото събитие от поредицата СЕМЕЙНА СЪБОТА на 31 октомври! 

  

снимки: Иглика Трифонова, APECS-България

 

 

 

ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА МУЗЕИТЕ
В НАЦИОНАЛНИЯ ПОЛИТЕХНИЧЕСКИ МУЗЕЙ
16 МАЙ 2015 ч., 18:00-24:00 ч.

За поредна година Националният политехнически музей се включи в общоевропейската инициатива с интересна и разнообразна програма, включваща концерти и демонстрации от различни сфери на науката.

Първото от събитията беше концерт на Миглена Павлова – сопран, Ивайло Донков – тенор и Янко Маринов – бас. Те изпълниха вокална музика от епохата на Барока, като също така разказаха някои любопитни факти относно използваните полифонични техники в изпълняваните от тях композиции.

Следващото събитие беше отново концерт – музика от Ренесанса, изпълнена на четири блокфлейти. Участваха музикантите Емил Михов, Снежина Стойчева, Дамяна Дамянова и Иван Иванов. Освен изключително непознатите за българската публика блокфлейти, музикантите демонстрираха и звука на други ренесансови инструменти – крумхорни и корнет (познат също и като „цинк”). Крумхорните и три от блокфлейтите са дарение на НПТМ от Таня Христова – ръководител на камерен хор за старинна църковна музика "Йоан Кукузел Ангелогласният".
  

В киносалона на музея посетителите чуха концерта на студенти от модул „Компютърно музициране“ на проф. д-р Симо Лазаров от НБУ с участието на гл. ас. д-р Росица Бечева и гл. ас. д-р Стела Атанасова.

През цялата Нощ посетителите можеха сами да измерят различни разстояния и ъгли, използвайки някои от най-съвременните технологични постижения при геодезическите инструменти. Уредите, които всички сме виждали по улиците, но може ми малцина знаят как се работи с тях, бяха представени от гл. ас. Милена Бегновска и ас. Кремена Щерева от катедра „Маркшайдерство и геодезия“, Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, с помощта на студентите Анна Атанасова, Кристиян Янев и Симеон Венков.

Завършекът на вечерта беше шоуто на химиците Мартин Недялков и Наско Стаменов от факултет по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“. Те представиха зрелищни и ефектни опити, чието приложение не е само за забавление!
 

ФЕСТИВАЛ НА НАУКАТА

14-17 МАЙ 

Тази година организираният от British Council „Фестивал на науката” в София е посветен на 35-ата годишнината от създаването на първия български компютър и на годината на светлината.

Националният политехнически музей, съвместно с Георги Драмчев – колекционер на компютри „Правец” – ще представи работещи компютри, като с начина им на работа посетителите ще могат да се запознаят сами.

Очакваме ви в парка „Заимов” от 14 до 17 май!

Допълнителна информация можете да намерите на страницата на British Council .

 

  
СЪЮЗ НА ФИЗИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ
НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ ЕКОПАРЛАМЕНТ
НАЦИОНАЛЕН ПОЛИТЕХНИЧЕСКИ МУЗЕЙ

МЕЖДУНАРОДНАТА ГОДИНА НА СВЕТЛИНАТА И СВЕТЛИННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ
В МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МУЗЕИТЕ
18.05.2015 г. в Национален политехнически музей

 МЕЖДУНАРОДНАТА ГОДИНА НА СВЕТЛИНАТА И СВЕТЛИННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ

В МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МУЗЕИТЕ

 

18.05.2015 г., Национален политехнически музей

 ПРОГРАМА

14.00 – 14.15 Разглеждане на  фотоизложбата „Светлинни явления в природата“

14.15 – 14.30 Откриване:

проф. Иван Лалов – зам.-председател на Съюза на физиците в България

д-р Екатерина Цекова – директор на НПТМ

14.30 – 15.00  Светлината – през погледа на ученици и студенти(отличени компютърни презентации)

·  Александър Марио Димитров – 12 кл. в 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо” – София  : „Как влияят цветовете на човешкото здраве”

·  Ноел Томов – 8 кл. в НПМГ „Акад. Л. Чакалов“ – София: : Li-Fi - технология за връзка чрез видимия спектър на светлината”

·  Ваньо Везиров – студент ІІ курс в Медицинския университет – София: „Светлината в медицината”

15.00 – 15.15 Представяне на дарение от проф. д-р Боян Добрев на Националния политехнически музей

15.15 – 15.45 Награждаване на първенците от Националния фотоконкурс „Светлинни явления в природата“

15.45 – 16.15 Атрактивни експерименти, свързани със светлинни явления

16.15 – 16.20 Закриване на събитието 

 

СТАРТИРА ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ В МУЗЕЯ
  

През месец юни Националният политехнически музей за второ поредно лято ще посрещне деца на възраст между 6 и 12 години за ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ. Програмата се организира от фондация Easyart.

Национален политехнически музей, Национален природонаучен музей, Национален археологически музей с институт и музей при БАН, Национална художествена галерия съвместно с Фондация Изиарт организират лятно училище в периода от 2 юни до 3 юли, по време на лятната ваканция. Със специално разработена програма четирите музея в София ще посрещнат деца на възраст между 6 и 12 години.

Програмата във всеки музей е петдневна  (от понеделник до петък) и ще се провежда през всяка от петте седмици на месец юни (включително до 3 юли). Само първата седмица ще стартира от вторник 2 юли. Включва теоретични и практически занимания всеки ден между 10:00 и 17:00 часа (като се предвиждат почивки и време за обяд). 

Преподавателите в програмата са специалисти от различните музеи и студенти от университети по изкуства.

За да запишете детето си, изпратете информация за име и възраст на детето, предпочитания за музей и период, както и име и телефон за връзка на родител на e-mail:  Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите

Повече информация на Facebook страницата ни Easyart Bulgaria 
и на телефони 
+359 879402405; +359 876753899

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Последна >>

Резултати 46 - 54 от 58


  • Bulgarian
  • English
Кой е онлайн?
В момента 1 гост онлайн
Последно публикувано
     

Този сайт е осъществен с подкрепата на ТехноЛогика


..:: Създаден от Мария Станчева ::..