Начало
     
Основно Меню
Начало
Мисия
Информация за посещения
За нас
Виртуална разходка
Филиали
Музейни издания
Партньори и дарители
Новини
Образователни програми
Музеен рожден ден
Връзки към други музеи
Контакти
Търсене
Често задавани въпроси
Профил на купувача
Документи за музея
Архив

На 15 май 2016 г. от 11.00 ч. Националният политехнически музей ще бъде домакин на Втория пролетен фестивал „Наследство”, организиран от Сдружение „Глобално творчество”. Той е посветен на Международното десетилетие на сближаването на културите (2013-2022 г.) и 70 години ЮНЕСКО. 
Програмата включва изложба на ръкоделия, детска работилница за традиционно творчество, кулинарна изложба с дегустация, представяне на пролетните обичаи на арменската, ромската, българската и други общности, дискусия на тема културно многообразие, прожекции и концерт. Идеята на пролетния фестивал е той да бъде подтик за промяна в нагласите ни към общото и различното в празнуването, повод за сближаване, приемане и взаимно уважение между различните етноси и бежанците у нас. 
Инициативата се реализира с партньорството на: Район „Възраждане“ – Столична община, Общоарменски благотворителен съюз “Парекордзаган”/AGBU-София/; Ансамбъл за арменски танци „Наири“, Ромска общност, кв. Филиповци - местната религиозна община; Народно читалище „Д-р Петър Берон“,София, Народно читалище „Аура“- София, район „Възраждане“, Народно читалище „Надка Караджова“; Сдружение „Мулти култи колектив, София; Сдружение „Съвет на жените бежанки в България; Фондация „Артист“, София; Ателие „Маргарита“ и др.
Събитието се организира с подкрепата на Министерството на културата и със съдействието на Столична община.


 

 

На 07 и 08 април 2016 г., в Националния политехнически музей се проведе 
НАЦИОНАЛНА СРЕЩА „ДОБРОВОЛЦИТЕ В БЪЛГАРСКИТЕ МУЗЕИ”.
Съорганизатор на събитието бе Министерство на културата, дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства”.

Програма на срещата

  

  

 

Тази година седмичното списание “Computerworld” празнува своя 25-годишен юбилей. По този повод д-р Екатерина Цекова (Директор) и Любов Филипова (завеждащ отдел „Фондове, реставрация и консервация”) от Националния политехнически музей разказват за най-интересните експонати от областта на телекомуникацията и информатиката, изложени в експозицията. Сред тях са 80-годишната телефонна централа на “Siemens”, един от ранните модели български компютри „Правец” и калкулаторът „ЕЛКА”, който е първият в света, включващ функцията коренуване.

Интервюто е публикувано в приложението „ИТ лидери” към брой 8-9 и е достъпно онлайн на уеб сайта на Computerworld

  

 

Изложбата на Националния политехнически музей „Leica – 100 години традиция” вече е на разположение на жителите и гостите на град Казанлък.

Емблематичните фотоапарати и оптични уреди на известната немска фирма са представени в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък и могат да бъдат видени до 14 април. Изложбата проследява накратко по увлекателен начин историята и развитието на Leica от основаването й в град Вецлар до наши дни с последните произведени модели.

снимка: Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства

  

 

Фондация „Еврика“ връчи своите стипендии за учебната 2015/2016 година

На 4 февруари 2016 г., за пореден път Националният политехнически музей бе домакин на церемонията на Фондация „Еврика” за награждаване на студенти и ученици с изявени способности в науката и техниката.  Почетни гости на церемонията бяха г-жа Цецка Цачева – Председател на НС, заместник министър-председателят, г-н Томислав Дончев, депутати, заместник министри, ректори на университети, учени и общественици.

Вече двадесет и шест  години Фондация „Еврика” предоставя  стипендии на даровити и изявени ученици и студенти, участвали в конкурси и получили медали в международните средношколски олимпиади по математика, информатика, физика, химия и биология. Стипендиите, присъдени чрез конкурс носят имената на изтъкнати български учени и общественици с принос в развитието на българската и световна наука, техника и технологии – Джон Атанасов, акад. Никола Обрешков, акад. Георги Наджаков, акад. Методи Попов, акад. Дончо Костов, акад. Димитър Мишев, акад. Ангел Балевски, Кольо Фичето и акад. Евгени Матеев.

Пълен списък на стипендиантите може да видите тук.


Снимка: 
Фондация "Еврика"

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Последна >>

Резултати 28 - 36 от 57


  • Bulgarian
  • English
Кой е онлайн?
Последно публикувано
     

Този сайт е осъществен с подкрепата на ТехноЛогика


..:: Създаден от Мария Станчева ::..