Начало
     
Основно Меню
Начало
Мисия
Информация за посещения
За нас
Виртуална разходка
Филиали
Музейни издания
Партньори и дарители
Новини
Образователни програми
Музеен рожден ден
Връзки към други музеи
Контакти
Търсене
Често задавани въпроси
Профил на купувача
Документи за музея
Архив

На 14-ти октомври – празник на град Троян – в Музея на занаятите се откри изложбата „Елате ни на гости. Троянските модерни времена”, реализирана в партньорство с Националния политехнически музей.

Представени са домакинска техника, различни уреди от градския бит, посуда, шевни машини и богат снимков материал, илюстриращи живота на богатите троянски фамилии от първата половина на ХХ в.

Изложбата може да бъде посетена в МНХЗПИ - Троян от понеделник до петък (09:00 ч. - 17.00 ч.) и в събота (10:00 ч. - 15:00 ч.).

  

 

МИНАЛОТО И БЪДЕЩЕТО СИ ДАВАТ СРЕЩА В НАЦИОНАЛНИЯ ПОЛИТЕХНИЧЕСКИ МУЗЕЙ

Днес в Националния политехнически музей се състоя пресконференция по повод откриването на изложбата „200 години от рождението на Вернер фон Сименс – изобретател, предприемач, патриарх”. Тя е реализирана в сътрудничество със Siemens България като първи общ проект от подписания преди време двустранен меморандум за сътрудничество.

Д-р инж. Боряна Манолова (главен изпълнителен директор на Siemens България) и д-р Екатерина Цекова (Директор на НПТМ) поздравиха гостите и споделиха пред тях идеята на изложбата.

Музеят извади от фондовете си експонати, свързани със Siemens, които хвърлят светлина върху развитието на технологиите от края на XIX век до днес. Обединявайки автентични артефакти с ретро снимки от архивите на германската компания, повечето от които не са показвани досега в България, изложбата разказва не просто за хода на техническия прогрес, но и за бита и ежедневието на българина, част от което са били тези предмети и технически средства.

Специално приветствие към присъстващите поднесе г-н Евгени Крусев – заместник кмет на София по транспорта. Д-р инж. Боряна Манолова получи поздравителен адрес от доц. д-р Бони Петрунова – заместник министър на културата.

На пресконференцията присъстваха Валерия Димитрова и д-р Аксиния Бутева - главни експерти Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства”, МК, Светла Димитрова - началник отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност”, РИО София-град, инж. Боряна Кадмонова - изпълнителен директор на фондация „Еврика”, представители на медиите, музейните и научни среди. 

 

НАЦИОНАЛЕН ПОЛИТЕХНИЧЕСКИ МУЗЕЙ
организира
СЕМЕЙНА СЪБОТА В МУЗЕЯ 

Темата по случай ДЕНЯ НА МУЗИКАТА – 1-ви октомври:
ЕЛЕМЕНТИТЕ НА МУЗИКАТА

Как работи музиката? Има ли в нея логически зависимости? Има ли в нея математика?
Ще поговорим за отделните елементи на музиката – тон, ритъм, метрум, мелодия, акорд.
Ще се опитаме да свирим със сламка и ще разберем какво представлява октавата.
Тези и още много любопитни неща ви очакват в музея тази събота за Деня на музиката!

кога: 1-ви октомври, 11:00 ч.
къде: експозицията на музея, ул. „Опълченска” № 66
вход: 10 лв. на семейство (включва 2-ма родители с до 2 деца)
за кого: родители с деца на възраст от 6 до 13 години 

Събитието е част от Европейските дни на наследството 2016 г. 

 

 

Програма на събитията
на Националния политехнически музей за
ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА УЧЕНИТЕ
30 септември 2016 г.

FRESH кафене
3D принтирането има изключително много приложения. Технологията дава възможност да създаваме много и различни неща – от ефектни украшения и макети до цели готови продукти. А представете си възможността да създаваме резервни части за своето тяло. Ще промени ли това хода на медицината? Нима няма да е началото на цяла нова епоха? Научете повече за 3Dбиопринтирането – този нов, високотехнологичен и обещаващ раздел, включващ медицина, биология, химия и физика.
Ваньо Везиров (студент, МУ) и Наско Стаменов (Национален политехнически музей)
18:30 – 19:30 

Лаборатория FRESH
Забавни демонстрации по физика за всички възрасти! Ще видите балони на клечка, експерименти с течен азот, стробоскоп, „странна течност“ – ненютонов флуид, въздушно оръдие, както и много други!
Калоян Генков (магистър, СУ), Станислав Хаджийски (магистър, СУ) и Антон Зяпков (докторант, СУ)
19:00 – 21:00 

Магия FRESH
Химични чудеса по тъмно
Обратното на химията в училище – демонстрации, шеги, забава... и никакво изпитване. Дори и любителите на химията, които знаят какво да очакват, ще видят нещо ново!
Наско Стаменов (Национален политехнически музей)
21:30 – 22:30

Европейска нощ на учените 2016 и 2017 в България се организира от широка партньорска мрежа от институции, обединени в проект FRESH. Проект FRESH се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020”. 

 
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Последна >>

Резултати 19 - 27 от 58


  • Bulgarian
  • English
Кой е онлайн?
В момента 1 гост онлайн
Последно публикувано
     

Този сайт е осъществен с подкрепата на ТехноЛогика


..:: Създаден от Мария Станчева ::..