Основно Меню
Начало
Мисия
Информация за посещения
За нас
Виртуална разходка
Филиали
Музейни издания
Партньори и дарители
Новини
Образователни програми
Музеен рожден ден
Връзки към други музеи
Контакти
Търсене
Често задавани въпроси
Профил на купувача
Документи за музея
Архив

artMaX в Националния политехнически музей PDF Печат Е-мейл
Автор Светозара Карарадева   
05 July 2011

logo EUlogo CP  artmuse-logo

 

 artMaX в Националния политехнически музей, София

 

 

         На 16-ти юли 2011 г. в Националния политехнически музей в София ще бъдат представени някои нови постижения в областта на новите медии и най-новото в развитието на медийните изкуства. Немските медийни артисти Роберт Зайдел и Хайко Типелт ще представят техни творби и ще изпълнят на живо част от проекта „Мeander”.

 

         Събитието е част от дългосрочния международен проект MaX - Museum at Public Access and Participation(МаХ- участие и достъп на публиката в музеите) финансиран от Европейският Съюз и организиран от М2С Институт за Приложни Медийни Технологии и Култура в Бремен, Германия. MaX подпомага информационния обмен и участието на посетителите в музейните дейности. Той допринася за запълване на липсващата връзка между общите аспекти на пост-идустриална история и новата култура на интерактивни медии с интересите и необходимостите на днешния ден.

 

         artMaX е част от проекта artMUSE, което е съюз от независими арт събития, случващи се паралелно във времето, но далеч в пространството в пет различни европейски държави.

         Целта на проекта artMUSE е да съедини индустриалната история и дигиталната култура в медийното изкуство. В artMUSE историческите ефекти се срещат със съвременните тенденции на изкуството в епохата на дигитализацията, нещо, което рядко се е случвало досега. Той отворя нови хоризонти за дискусии и сътрудничество между двете сфери. Включването на нови медии, програмиране, информатика в приложните изкуства и артистични практики е емблематично за съвременното европейско общество - връзката между изкуството и технологиите е отправна точка и същевременно мотор за днешните социални и културни инициативи. Интеграцията на нови медии в културния процес полага основа за развитието на най-съвременни медийни изкуства. Освен в техническото развитие, културата на "новия" потребител играе важна роля и в артистичните практики - определени начини на възприемане, естетика, интеракция с публиката и нейното участие.

 

         Изпълненията на живо, интерактивните събития, прожекциите и изложбите artMUSE са резултат от съвместната работа между:

1. LWL - Индустриален Музей Текстилен Музей в Бохолт, Германия,

2. Германски Северозападен Музей за Индустрия и Култура Нордволе в Делменхорст, Германия,

3. Национален Политехнически Музей в София, България,

4. Градски Музей в Битоля, Македония,

5. Музей за Индустриална Археология и Текстил в Гент, Белгия,

6. Градска Галерия в Гданск, Полша.

 

         В рамките на няколко дни, между 14-ти и 17-ти юли във всяка една от тези институции ще се случи събитие, свързано с гореспоменатите теми.

          Повече за програмата в отделните градове може да научите на : www.artmuse.eu

         Събитието, което ще се проведе в Националния Политехнически Музей в рамките на artMUSE ще бъде с основни гости немските артисти Роберт Зайдел и Хайко Типелт, които работят върху експериментални проекти в областта на новите медии.

 

Robert Seidel

Германският артист Роберт Зайдел (1977) е започнал да следва биология, но е завършил специалността медиен дизайн в Университета-Баухаус във Ваймар. Неговите творби и арт филми са били показвани в музеи като Кралския Музей за Изящни Изкуства в Антверпен, Центъра за Медийни Изкуства ZKM в Карлсруе, Музей Вилхелм-Хак в Лудвигсхафен, МОСА в Тайпей, Арт Център Наби в Сеул, както и в много други галерии и списания, книги, телевизии по целия свят. Прожекции на негови творби е имало по стотици фестiвали, като Арс Електроника, onedotzero и DOTMOV и са били удостоявани с много награди като Почетната Награда на  KunstFilmBiennale в Кьолн. През 2011 Роберт прави самостоятелна изложба в галерия Young Projects в Лос Анджелес, една 99 на 78 метрова творба върху фасадата на Арт Център Гана в Сеул, участва в груповата изложба "абстрактно объркване" в Монтабар, Улм, Гладбек и Ерфурт, както и работи над новия си експериментален филм.

www.robertseidel.com

 

 

Heiko Tippelt

Германският композитор Хайко Типелт (1976) е работил в различни музикални формации и е основният звуков оформител на няколко късометражни филма. Заедно с партьора си Филип Хирш е работил над много музикални клипове и видео арт. Техният филм “inside” бива похвален от Питър Чунг (създател на "Аеон Флукс" и "Аниматрикс") като "един оригинален и въздействащ филм" и печели Награда за Кинематография в Германия. Тяхна е и музиката за филма на Роберт Зайдел “_grau”, който също печели награди по фестивали и е показван на стотици места. В момента Хайко Типелт живее в Лайпциг и Берлин, работейки над няколко филма.

www.film-m.de

 

 

Мeander

Какво е усещането да влезеш в постоянно разширяваща се система, чиято сложност надхвърля въображението ти? Как да заснемем вибриращото състояние на безпроцесното възприятие и постоянно пренаписващите се спомени? За да намери отговора Роберт Зайдел импровизира с абстрактни визуални таблети от фибри - движещи се картини от преплитащи се времеви и географски импресии, вливащи се в звуков фон, създаден на живо от различни колаборатори.

 

           Видео фрагментите, използвани за творбата са събирани от Зайдел по време на работата му по различни проекти в Северна и Южна Америка, Европа и Азия през последните години. Те се състоят от кадри от множество локации, всеки от които има специфични текстури, движения и ритуали във връзка с природата, архитектурата или човешкото поведение. По време на изпълнението отделните визуални моменти се свързват в един "глобализиран" поток на картината, където едно място се стопява в друго без съзнателна връзка. Понякога тези движещи се картини и звукови диапазони се смесват перфектно, а понякога се отдалечават и се превръщат в нещо неочаквано. Както във филмите на Зайдел, този подход позволява на зрителя да намери личните си аудио-визуални хоризонти.

           Зайдел изпълнява този проект с различни музиканти като Сам Шейкълтън (Англия), Михаел Факеш (Германия), Обйето Амарело (Бразилия), Марон (Япония) или групи като Rechenzentrum 2.0, Ensemble Contemporánea и No Accident in Paradise. Всяко изпълнение е уникално - от минималистично-лирични хорови концерти до какофонични аудио-визуални симфонии. Съвместната работа с музикант като Хайко Типелт, който е композирал звука за няколко филма на Зайдел, добавя още един слой интензивност в творбата, правейки цялото преживяване по-наситено с нови за възприятията усещания.

          След изпълнението на гост артистите от българска страна ще се представи един нов аудио-визуален проект dkstrkt.

          Още от френският писател и философ Жак Дерида идва идеята, че отделните части, фрагменти, елементи на едно цяло могат да придобият друг смисъл, когато се извадят от първоначалния си контекст и още по-различен смисъл, когато биват поставени в друг контекст. Деконструкцията е феномен, който отдавна се наблюдава във всички сфери на живота, както и навсякъде в изкуството. dkstrkt е проект състоящ се от Y_NOT (един от създателите на известната банда Ambient Anarchist), YvesO (визуален артист от Студио Даухаус), чиито експериментален подход се състои в предварителната преработка на аналогови и дигитални произведения на изкуството с цел създаване на нов аудио-визуален продукт: един постоянен процес на съзнателна деконструкция на момента.

http://soundcloud.com/dkstrkt

 

 

Програма на събитието artMaX в Националния политехнически музей :

 

16.07.2011 (събота)

 

19:00 - Роберт Зайдел - преставяне на късометражни филми и документация от изложби и пърформанси.

20:00 - Роберт Зайдел и Хайко Типелт изпълняват на живо _meander.

21:00 - Аудио - визуално изпълнение на българския проект dkstrkt.

22:30 - Афтър-парти в клуб Влайкова.

Последна промяна ( 07 November 2012 )
 


  • Bulgarian
  • English
Кой е онлайн?
В момента 1 гост онлайн
Последно публикувано
     

Този сайт е осъществен с подкрепата на ТехноЛогика


..:: Създаден от Мария Станчева ::..