Основно Меню
Начало
Мисия
Информация за посещения
За нас
Виртуална разходка
Филиали
Музейни издания
Партньори и дарители
Новини
Образователни програми
Музеен рожден ден
Връзки към други музеи
Контакти
Търсене
Често задавани въпроси
Профил на купувача
Документи за музея
Архив

Европейска нощ на музеите-2011 в Националния политехнически музей PDF Печат Е-мейл
Автор Kiril Evstatiev   
28 April 2011

 

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ

В НАЦИОНАЛНИЯ ПОЛИТЕХНИЧЕСКИ МУЗЕЙ

14 май 2011 г.

18.00 – 23.00 ч.

 

ПРОГРАМА

 

Ново в експозицията на музея

Петте сетива

Текстилни инсталации, представящи петте човешки сетива – по международен проект “МаХ”

 

18.00              Национален дворец на децата представя Детска артистична програма, с участието на И Чен Ма (пиано, с преподавател Ал. Кочков), Балетно студио “Макове” (худ. ръководител Евелина Желева) и камерен състав от Филхармония “Пионер” (худ. ръководител проф. Владислав Григоров)

 

18.45               Венци Мартинов представя

“За науката с чувство за хумор”

 

19.00              Презентация на доц. Асен Пашов (Физически факултет на СУ “Св. Климент Охридски”)

“Физика на китарата”

 

19.45              Химическо шоу на студенти и преподаватели от Химическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”: гл. ас. Лъчезар Христов, Анета Йовчева, Божидар Стефанов

 

(след) 21.00             Астрономически наблюдения от покрива на музея

с любезното съдействие на Астрономическа асоциация-София (ААС)

            (при подходящи атмосферни условия)

Последна промяна ( 14 November 2013 )
 
26.04.2011 г, Cinema City-София, предпремиера на 3D филма “ТОР: Богът на гръмотевиците” PDF Печат Е-мейл
Автор Галя Русева   
27 April 2011

 

 

26.04.2011 г, Cinema City-София, предпремиера на 3D филма “ТОР: Богът на гръмотевиците”.

Какво общо имаме ние? Ами като специалисти в областта бяхме поканени да правим истински умалени святкащи гръмотевици, както и да защитаваме от тях смелчаците от публиката с Фарадеев кафез (при много хиляди волта напрежение!)

 

Thor-1
Thor-2
Thor-3

 


Последна промяна ( 07 November 2012 )
 
Успешно завърши “EASY” – първият европейски проект за нашия музей PDF Печат Е-мейл
Автор Д-р Екатерина Цекова, директор на НПТМ   
10 April 2011

 

 

 

Успешно завърши EASY – първият европейски проект

за нашия музей

 

 

Повече от две години целият екип на нашия музей беше ентусиазиран от участието си в партньорския проект EASY , посветен на създаване на нови образователни програми в музеите. Заедно с колеги от Германия, Финландия, Словения, Турция и Швейцария – създадохме повече от 100 нови музейни инициативи, не само за младежка, но и на публика над 18 годишна възраст.

Използвайки методиките на ин/неформалното образование: придобиване на знания в движение, от различни източници и чрез разнообразни житейски практики, разработихме 15 нови музейни програми. Една част от тях се отнасят за студентска аудитория, друга за смесена – ученици и студенти или деца и възрастни, трета – за активни, работещи хора и четвърта - за хора в пенсионна възраст – разпределени в категории по интереси. Експериментът се оказа много успешен. Разбрахме, че можем да бъдем интересни за всякаква публика, стига да подберем добрата методика и интересна и полезна тема. И за да стане по-ясно, ето темите, по които работихме с нашата нова публика:

 

1.      Заблудите на Холивуд – или защо физическите закони не важат в кино-индустрията?

2.      Как да спасим водата от изчезване и унищожение?

3.      Защита от природни бедствия – чрез познаване на физическите закони

4.      Традиционното текстилно щамповане и съвременната му употреба

5.      Ефективно търсене на работа в условия на криза

6.      Символична украса на ритуалните Коледни хлябове

7.      Разпознаване на текстилните влакна

8.      Хората от третата възраст - потенциални доброволци в музеите

9.      Текстилът върху и около нас

10.  Вечният календар – традиция и актуална употреба

11.  Практически бизнес – игра за бизнес умения

12.  Българските музеи и хората от третата възраст – реалност и потенциал

13.  Как да въвеждаме понятия от науката чрез детските празници?

14.  Великденски ритуални хлябове – символика и изпълнение

15.  Превенция на зависимостите – практически съвети и примери

 

Всички изброени занятия се осъществиха от музейни специалисти със съдействието на гостуващи лектори. Провеждането им в музейна или извънмузейна среда беше придружено с разнообразни уреди, нагледни материали, инструменти, демонстрации на опити, практически дейности и игрови симулации. Всички участници – повече от 200 души изразиха удовлетворението си от полезността на занятията, от въздействието им върху тях в познавателен, емоционален и мотивационен аспект и изявиха желание да участват многокротно.

EASY-1  EASY-2

Истинската причина за проявения интерес е, че предлаганите програми са нетрадиционни. Базирани са на представяни в експозицията на музея теми, но както е видно от заглавията в тях присъстват още: забавният елемент, интелектуалното предизвикателство, а също и придобиването на практически умения, полезни и разнообразяващи ежедневието. Това оставя трайни спомени и със сигурност променя отношението на участниците към музея - като към приятно място за нови знания, но и за развлечение.

В тази връзка, участието ни в проект “EASY” е поредната успешна крачка към обновяването и популярността на НПТМ. Надяваме се, че и със следващите си проекти ще разширяваме позитивното си въздействие върху публиката.

Скъпи наши приятели, ако нещо от написаното ви е заинтригувало, можете да ни потърсите и да станете участници в някои от програмите - това ще ви донесе приятни и полезни моменти.

Очакваме ви!

Д-р Екатерина Цекова

директор на НПТМ

  

 

 

Първата година на проекта “EASY”

 

Изтича първата година от участието ни в проекта. Преминахме през множество нови за нас моменти. Срещахме се с различни хора, организирахме дискусии с колеги, обучавахме се на нетрадиционни образователни практики – подготвихме програма за 15 неформални музейни занятия. За екипа на музея това са полезни нови умения и професионален напредък.

 Какво обаче се случи за нашата публика? Какво ново успяхме да предложим за нея?

На първо място я информирахме за проекта, популяризирахме целите и задачите му, но по-важно е, че вече реализирахме и 5 занятия, в които участваха различни групи от нашите публики.

Темите бяха най-разнообразни: за заблудите в киното на Холивуд, за проблемите, свързани с намаляващите водни ресурси, за предпазване от природните стихии – чрез физически знания, за стария занаят – текстилно печатане и днешните му приложения в модната индустрия, а също и за проблема с професионалната реализация на младите хора. Всички тези занятия преминаха успешно и при огромен интерес.

Реализирани в малки групи – между 10 и 15 участника, инициативите действително бяха различни, осъществени с много демонстрации , с примери, с практическо участие на всеки обучаем, с въпроси и отговори – в приятна атмосфера. Водещите на тези занятия – колегите:/уредници в НПТМ, но и успешни обучители/ вложиха много оригинални идеи, подготвиха приятни предизвикателства и чрез практически действия привлякоха интереса на публиката дотолкова, че тя желае да участва отново и във всички занятия.

 Уважаеми наши приятели, през следващите 2 месеца планираме да осъществим още 10 нови, неформални музейни образователни инициативи към същия проект. Скоро ще бъдете уведомени за техните теми и заглавия. Ако имате желание – обадете ни се и ще ви включим като участници - безплатно.

 Пожелаваме Ви приятни Коледни празници и очакваме Вашите предложения и идеи!

 

Д-р Екатерина Цекова,

директор на НПТМ

Последна промяна ( 07 November 2012 )
 


  • Bulgarian
  • English
Кой е онлайн?
В момента 1 гост онлайн
Последно публикувано
     

Този сайт е осъществен с подкрепата на ТехноЛогика


..:: Създаден от Мария Станчева ::..