Основно Меню
Начало
Мисия
Информация за посещения
За нас
Виртуална разходка
Филиали
Музейни издания
Партньори и дарители
Новини
Образователни програми
Музеен рожден ден
Връзки към други музеи
Контакти
Търсене
Често задавани въпроси
Профил на купувача
Документи за музея
Архив

Проектът ”МаХ – Участие и достъп на публиката в музеите” PDF Печат Е-мейл
Автор Светозара Карарадева   
23 February 2011


European flag Logo Culture Programme

 

 

MaX - Museums at Access and Public Participation

МаХ – Участие и достъп на публиката в музеите

 

Уважаеми приятели на музея,

 

Проектът МаХ е вече в ход. След няколко срещи между партньорите,на които бяха дискутирани конкретните форми на участие на публиката в рамките на всеки партньорски подпроект, можем да обобщим нашата работа така - идейната реализация на тези проекти е вече факт - в голяма степен също и практическата, от гледна точка на съдържание и представяне в Европейския кът.

Българският партньор – НПТМ реши да предостави избора на тема и активно участие в реализирането й на група студенти от специалностите „Мода” и „Текстил” в Нов Български Университет в София. Резултатът от съвместната ни работа ще бъде визуализиран в изложба от интерактивни текстилни пана, представящи петте човешки сетива – слух, обоняние, зрение, вкус и осезание. Изработени от различни текстилни материали и техники, тези инсталации ще бъдат експонирани в  постоянната експозиция на музея, където посетителите ще бъдат включени в една своеобразна игра с музейните експонати и ще им бъде предложен нов тип достъп до музейните дейности. Всички етапи на процеса – проучване, избор на материали и технологии, производство, аранжиране в експозицията на музея, откриване на изложбата и реакцията на публиката ще бъдат документирани чрез дигитални снимки и видео и ще бъдат представени в Европейския кът на Националния политехнически музей.

coversightsmelltouch taste

Текстилният музей на Асоциацията МИАТ в Гент (Белгия) ще даде възможност на своята публика да научи повече за голямото разнообразие от текстилни влакна. Специален акцент е поставен върху широко навлизащите в нашето ежедневие функционален и еко-текстил.

„Пътуване във времето” и „кафетерия за разказване на истории” са двата акцента на проекта на текстилния музей в Делменхорст, Германия. В Европейският кът той ще представи две експозиции: първата - със снимки на деца, облечени в дрехи отпреди 100 години, пресъздаващи сцени от автентични снимки на богата текстилна фамилия от региона. Втората ще включва събраните от музея предмети, свързани с текстила и предоставени от посетители, във връзка с годишнина от създаването на музея.

Вторият партньор от Германия – текстилният музей в Бохолт ще работи върху създаването на дигитална „история” на модата - колекции от модни дизайни върху манекен, като паралелно ще бъде развита и идеята за „култура на етикета”.

Форматът за своето представяне в Европейския кът, на който се е спрял датският партньор е мобилен театър. Текстилният отдел на Националния музей на Дания ще пресъздаде духа на най-дългата стачка в текстилната история на страната от 1905 г.

Инсталирането и функционирането на Европейския кът е основна грижа на партньора от гр.Бремен - Институтът за приложни медийни технологии и култура М2С. Той ще осъществява функции със следните характеристики: създаване на виртуални експозиции – от дигитални галерии с възможности за виртуален обмен на изложби и дигитален медиа-архив. Предвидени са т.нар.”социално-медийни технологични опции” на европийския кът, осигуряващи на посетителите директен достъп  и интерактивно взаимодействие както и различни форуми и блогове, връзка с Фейсбук, гласуване и др. На трето място, тук се включват и медийни характеристики като – видео и арт-канали (напр. за арт-текстил, медиа арт ), игри и др.

Основният резултат, който партньорите по проекта очакват е поетапната инсталиране на Европейските кътове по места, които ще подпомогнат откриването и активизирането на интереса на публиката, както и ще дадат допълнителна възможност за опознаване и обмен на идеи  и междукултурен диалог.

А по-конкретно – в допълнение към тази постоянна възможност ще  организираме и промоционални събития, за които своевременно ще ви уведомяваме. В тях на живо и с вашето участие ще представим функционирането и възможностите на тази модерна музейна комуникационна система.

Светозара Карарадева, гл. уредник

 

 

 

 

 

 

MaX - Museums at Access and Public Participation

МаХ – Участие и достъп на публиката в музеите

или

Нови форми за гражданско участие – Модерната култура

 

От 22-ри до 25-ти септември, 2009 г., в Института за приложни медийни технологии и култура М2С в Бремен, Германия се осъществи първата работна среща на екипа по международния проект ”МаХ – Участие и достъп на публиката в музеите”- финансиран от ЕК по програма „Култура 2007-2013”.

Той обхваща/включва текстилните музеи в Бохолт и Делменхорст в Германия, Нациоален политехнически музей с филиала си – Музей на текстилната индустрия в Сливен, Асоциация МИАТ –Музей за индустриална археология и текстил в Гент, Белгия, Национален музей на Дания в Копенхаген , Института за приложни медийни технологии и култура М2С в Бремен, Германия и Института за информатика и автоматизация към Университета в Бремен.

Целта на проекта е да подпомогне културния обмен и интеркултурен диалог, да повиши Европейската мобилност на професионалисти в областта на културата, да повиши участието на посетители и граждани в Европейските културни процеси и по-специално в областта на текстилната индустрия и културно наследство. МаХ ще фокусира върху специфичните общи аспекти на миналото и настоящето като извежда и отразява културните различия между нашите партньорски региони.

Основна роля ще играе промотирането и създаването на Европейски кът (European corner) във всеки един от музеите участници в проекта, който ще включва различни ITC методи  и технологии за участие на потребителите: музейните посетители и музейните специалисти, които ще обменят онлайн информация помежду си в партньорската мрежа на Макс.

Официалното начало на проекта, който ще се осъществява за 2 години, бе поставено със срещата в Бремен. На нея се дискутираха  иновационни идеи и концепции за нови начини за гражданско участие в музеите, които гарантират успешно развитие на проекта МаХ.

До края на годината новите концепции ще бъдат конкретизирани за всеки от партньорите  и тествани от музейните посетители в Европа още през следващата.

Националният политехнически музей своевременно ще уведомява своята публика за хода на проекта и най-вече за новите предизвикателства, които й подготвяме .

 Светозара Карарадева, гл.уредник

 

Координатор на проекта:

Mr Martin Koplin

M2C Institut für angewandte Medienforschung an der Hochschule Bremen
Flughafenallee 10, D-28199 Bremen, http://m2c-bremen.de
Phone +49-421-5905-5402
Fax +49-421-5905-5484
Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите Diese E-Mail-Adresse ist gegen Spam-Bots geschützt, Sie müssen Javascript aktivieren, damit Sie es sehen können

 

За България:

Светозара Карарадева – главен уредник

Национален политехнически музей, София 1303,

ул. “Опълченска” № 66, сл. тел. 931 80 18

ел. адрес: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите

www:polytechnicmuseum.org

 

Последна промяна ( 07 November 2012 )
 


  • Bulgarian
  • English
Кой е онлайн?
В момента 1 гост онлайн
Последно публикувано
     

Този сайт е осъществен с подкрепата на ТехноЛогика


..:: Създаден от Мария Станчева ::..